да си поговориме банките
+5
valsodar
BulCan
koganev
batedimo
Баш Брокеро
9 posters
Страница 1 от 1
да си поговориме банките
Да си призная, мен лично ме е страх да депозирам в БГ банки (независимо чия собственост са). Вярно е, че рискът може би срещу 8-8,5% си заслужава, но аз лично предпочитам (засега) сигурността на ААА статус и 1.9% лихва пред 8%, но с всекидневен страх за депозитите.
Интересно би било други да напишат техните виждания по въпроса с банките в БГ, може би банковата система не е чак така окаяна както си мисля аз.
Интересно би било други да напишат техните виждания по въпроса с банките в БГ, може би банковата система не е чак така окаяна както си мисля аз.
Баш Брокеро- Брой мнения : 6
Re: да си поговориме банките
И аз от година и половина нямам депозити в бг банки и като се замисля за това време колко съм загубил като лихви... напоследък се замислям не е ли време вече да се завърна към услугите им. След всички спасителни планове за гърция ЕС и тн. Интересно ще е да се чуят повече мнения
batedimo- Брой мнения : 3
Аз от банките само взимам... Обаче миналата година така ме юрнаха с тези повишения на процентите, че всичко им върнах. Зор ми беше, ама пък и да ме разиграват така и аз да не мога да направя една проста сметка за три месеца напред - това ми пречеше повече. Ако си оправят бакиите, пак ще взема - има какво да се работи и с малки проценти печалба, стига да мога да си сметна правилно разходите предварително, а не да излезе след година-две, че съм работил САМО за банката без да съм го знаел...
За стабилност не може и дума да става, но проблемите на банковата система не са лесносмилаеми за обикновения човек и той, чуе ли три пъти думата "проблеми", веднага тегли. Затова се мълчи, декларира се стабилност, обещава се сигурност и прочие... което си е пълна глупост. Няма такъв бизнес, дори и да е банковия, при който стабилността и доходността да са гарантирани. Но все пак не трябва да се кряка на мегданаи да се преекспонират евентуални характерни за бранша рискове, щото паниката е по-опасна от дефицита и от управлението на Станишев взети заедно.
Влагайте, за да има после откъде да тегля!
За стабилност не може и дума да става, но проблемите на банковата система не са лесносмилаеми за обикновения човек и той, чуе ли три пъти думата "проблеми", веднага тегли. Затова се мълчи, декларира се стабилност, обещава се сигурност и прочие... което си е пълна глупост. Няма такъв бизнес, дори и да е банковия, при който стабилността и доходността да са гарантирани. Но все пак не трябва да се кряка на мегданаи да се преекспонират евентуални характерни за бранша рискове, щото паниката е по-опасна от дефицита и от управлението на Станишев взети заедно.
Влагайте, за да има после откъде да тегля!
koganev- Брой мнения : 8
За момента съм на 50% от наличните си пари в 4 влога в банки в БГ, останалите стоят на около 1.1% на сигурно място. Имам приятели на високи позиции в банки, които искренно ме убеждават, че в средно-срочен план рискове от фалити на банки в БГ няма и ми се чудят защо не прехвърля и останалите 50%. Аз все пак си имам предубеждения и съм преценил, че 50/50 при моментния риск си заслужава. Депозитите са тримесечни и в края на всеки падеж си правя преоценка на обстановката. Средата на юни пак ще мисля да ги оставям или да ги прехвърлям. Може освен с приятели в банковата система да попитам за съвет и тук Това е, което аз знам, ако имам някъква друга инфо, ще пиша да предупреждавам.
Поздрави на увеличаващата се "енория" на новият форум
BulCan- Брой мнения : 9
koganev написа: Влагайте, за да има после откъде да тегля!
Пожеланието е добро, но това което има и може да се влага намалява с всеки един ден пропорционално на стагнацията в икономиката ни.
BulCan написа:За момента съм на 50% от наличните си пари в 4 влога в банки в БГ, останалите стоят на около 1.1% на сигурно място. Имам приятели на високи позиции в банки, които искренно ме убеждават, че в средно-срочен план рискове от фалити на банки в БГ няма и ми се чудят защо не прехвърля и останалите 50%. Аз все пак си имам предубеждения и съм преценил, че 50/50 при моментния риск си заслужава. Депозитите са тримесечни и в края на всеки падеж си правя преоценка на обстановката. Средата на юни пак ще мисля да ги оставям или да ги прехвърлям. Може освен с приятели в банковата система да попитам за съвет и тук Това е, което аз знам, ако имам някъква друга инфо, ще пиша да предупреждавам.
Според мен няма риск и всичките си пари да си прехвърлиш на влог в БГ банки. Ако искаш по-голяма сигурност можеш да си направиш 1 месечни депозити (5.5% в лева годишна лихва) - така май ще си по-сигурен и с по-голяма печалба?
Crash- Брой мнения : 2
Местожителство : София
Абе аз нещо не разбирам ли... що ли?
Начи аз давах на банката средно 1% на месец плюс разни такси за управление, сякаш управляват нещо, ама айде сега. Кредит - оборотен, всяка година го подновявам, на всеки три месеца давам финансовите отчети, всеки месец си внасям, пардон - взимат ми ги автоматично лихвите...
Вие взимате средно половин процент и пак плащате за управление. Веднъж месечно ви плащат... всяка година предоговарят лихвите...
Как, аджеба, да изхвърлим посредника-банка от схемата и да разделим разликата?
Начи аз давах на банката средно 1% на месец плюс разни такси за управление, сякаш управляват нещо, ама айде сега. Кредит - оборотен, всяка година го подновявам, на всеки три месеца давам финансовите отчети, всеки месец си внасям, пардон - взимат ми ги автоматично лихвите...
Вие взимате средно половин процент и пак плащате за управление. Веднъж месечно ви плащат... всяка година предоговарят лихвите...
koganev- Брой мнения : 8
Коганев,то както е тръгнало да вземем да направим и една банка !? Майтапя се На запад има Credit union http://en.wikipedia.org/wiki/Credit_union може и в BG да се направят но няма да се хареса на банковото лоби.koganev написа:Абе аз нещо не разбирам ли... що ли?
neo- Брой мнения : 5
Към момента за такова финансово ткзс е утопия дори и да се мисли. В БГ имаш право само да плащаш колкото и когато ти кажат БАМките
PMP- Брой мнения : 11
Местожителство : София
Днес си поговорих с разни хора ( просто няма как по друг начин да го кажа ), та покрай нашите си работи стана въпрос за банките и парите. Според тях вече е дадена политическа заръка за сериозно смъкване на лихвите по депозитите, което има двуяка цел - веднъж да се облекчат откъм лихвени плащания, второ да стимулират вътрешното потребление. Оборотите на фирмите ( малки и средни фирми ) са паднали почти катастрофално, а на много места в провинцията направо си е катастрофа. Икономиката е запецнала откъм инвестиции и то от най-важният вид - при капиталовите разходи. Кредити не се искат, освен спешни потребителски и малко ипотечни но в голям процент са рефинансирания. Ако някой очаква бултрап на имотите - сега е момента. Лошото в цялата ситуация е, че никой не вижда светлина в тунела. Става въпрос за нещо като икономически локомотив който да повлече стопанството. Навремето го наричаха "стуктуро-определящ"...или нещо такова. Т.е. , търси се заместител на имотния бум в добрата му част, тази, която е в началото и която отприщва достатъчно на брой съпътсващи производства. За съжаление аз също не виждам нещо подобно на хоризонта....
bludniqt sin- Брой мнения : 6
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|