Алтернативният форум за имоти
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Има ли плато в цените към момента?

5 posters

Go down

Има ли плато в цените към момента? Empty Има ли плато в цените към момента?

Писане  valsodar Сря Май 12, 2010 5:11 am

Следейки официалните статистики и закъснението с което се отразяват данните в тях, един страничен наблюдател би останал с впечатлението, че в момента има плато в графиката на цените.

Така ли е в действителност?
valsodar
valsodar

Брой мнения : 8
Местожителство : село София

http://valsodar.blog.bg

Върнете се в началото Go down

Има ли плато в цените към момента? Empty Re: Има ли плато в цените към момента?

Писане  vlado.b Сря Май 12, 2010 5:19 am

Като страничен наблюдател,немога да помогна с достоверна информация,но оставам с усещането ,че наистина има някакво задържане в цените.Няколко имота които следя даже са с вдигнати цени(и все така непродадени) Smile

vlado.b

Брой мнения : 4

Писане  valsodar Сря Май 12, 2010 5:30 am

Това с изтеглянето на една оферта и новата й поява с нова по-висока цена мога да си го обясня като опит за баламска реклама от сорта на "Айде, че вече свършиха!", но аз поне си следя апартаменти с площ над 100м2 (към тях ми е основният интерес) и конкретни оферти са паднали поне с 20% за последните 6 месеца.

Прави ми впечатление, появата на тотално непродаваеми оферти - тези които ценово се разминават поне с 50% нагоре от конкурентни им обяви за тип и локация на имот?

Какъв е смисълът да качваш обяви, само за да симулираш динамика нагоре се чудя?
Нали основната идея на всеки един продавач е да продаде на цена максимално близка до изгодната за него, а не да става смешен с нереални за текущият пазар претенции?
valsodar
valsodar

Местожителство : село София

http://valsodar.blog.bg

Писане  dival Сря Май 12, 2010 5:33 am

Това задържане за което говорите според мен е измамно и ще кажа защо
Мисля че много хора преосмислиха приоритетите си , след като видяха какво означава 30 годишна ипотека и ще търсят по добри условия за да се появят на пазара . Летния сезон понижава малко безработицата и се създава измамно усещане че задържаме определено ниво - на есен явно ще броим пилците . С тази дупка в бюджета и с тези бъдещи съкращения на държ.служители изобщо не виждам колко народ ще тръгне да затваря пари в апартаменти
Макар че чесно да ви кажа - българина е странно същество ...утре ще му кажат кофти курс на еврото или някоя друга "блага" новина и нашенеца ако не хукне да купува имот главата си режа

dival

Брой мнения : 21

Писане  vlado.b Сря Май 12, 2010 6:35 am

Че хората преосмислят интересите си съм съгласен.Съдейки по себе си.Имам възможност да закупя това което търся,но заради влошената икономическа обстановка все повече се замислям дали си заслужава.Трябва да ви кажа ,че в търговията на дребно спада в оборотите е доста голям.Така,че докато не видя някакво раздвижване във вътрешното потребление никой не може да ме убеди ,че ще има ръст в покупките на недвижими имоти.

ПП.Ама как ни липсват ъпърите а?То няма с кой да поспориш. Smile Sad

vlado.b

Брой мнения : 4

Писане  koganev Сря Май 12, 2010 2:55 pm

Съкращение на разходите в публичния сектор се превежда като по-малко пари в реалния сектор. Дали ще съкратят директно хора или ще съкратят разходи за доставки, което ще накара доставчиците да съкратят хора - все едно. Така или иначе администрацията няма да заработи по-ефективно в близко бъдеще, а парите като маса ще се свият - ето го пропадането, от което ще тръгне да се катери икономиката.
В момента стопаството стои на едно място и се готви да направи нещо, ама още събира кураж, защото това нещо започва с първоначален спад. Обаче стоенето на едно място рязко понижава всички показатели за даден период от време, докато слизането и последващо (евентуално) изкачване може да даде по-добри средни показатели за същия период. Ниската производителност и ниската ефективност, причинени от бездействието, са много по-вредни от евентуалните временни загуби за преструктуриране с цел повишаване на ефективността и производителността.
Затова, според мен, предстои един временен спад в икономичестата активност, а колко ще продължи - Б.Б.ожа работа...

koganev

Писане  koganev Сря Май 12, 2010 3:43 pm

продължение

При спад в ик. активност се наблюдава явлението "полет към качеството". В индустриите това е ясно по определение. По неясно е при отделния човек с някакви спестени и свободни пари.
В търсене на сигурно убежище за парите си и в желанието за запазване на покупателната си способност за бъдещи периоди, последващи съответния спад, хората, водени от собствените си вярвания-нагласи-очаквания, обособяват различни групи, според вида на сигурност. Има вложители в банки, има държатели на дългосрочни ценни книги с гарантиран доход и прочие.
Има и група, за която НИ е най-сигурният пазител на техните пари в дългосрочен план. Оставяме настрана разходите за придобиване и стопанисване на НИ, които в България не са кой знае какви. Въпросът е доколко тази група е определяща в България, тоест каква е паричната маса, държана от тази група.
Без да имам кой знае какви наблюдения мога да кажа, че тази група никак не е за пренебрегване, съдейки по агресивния подход на продавачите на НИ. Тежката психоатака към всеки човечец със скътани парици, заклинанията и явните заплахи, че утре ще е късно, подмазването и в нередки случаи директното нареждане какво "трябва" да се направи - това са все неща, които индикират отчаянието на доскорошните непукисти-инвеститори, за които се говореше, че са толкова фрашкани с мангизи, че и 15 години могат да чакат цените да се покачат поне до 1000Е на тапа и замазка. Идеята на всички пропагандни ходове е да се прехвърлят колкото се може повече хора в групата на "От НИ по-сигурно нема".

Обаче статистиката показва повишаване на влоговете. Тоест хората, които освобождават някакви пари, не се прехвърлят директно в групата на "НИ". Което ще рече, че при сегашните критерии за оценка НИ не дават тази сигурност, която се търси. Някъде по веригата вярвания-нагласи-очаквания има срив.

Като се има предвид колко професионално работят банките и колко аджамийската я карат строителните предприемачи и продавачите от типа "чудесна инвестиция - па-па-па", съвсем резонно парите отиват по влогове. Не виждам индикации това да се промени драстично в близките 12 месеца.

koganev

Писане  Muza Чет Май 13, 2010 4:39 pm

Местим се окончателно тук. Чакаме ви... Smile

http://forum.sobstvenik.com/index.php

Muza

Брой мнения : 32

Писане  Sponsored content

Sponsored content

Върнете се в началото

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите